Αρχική Ανακοινώσεις Πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων
Πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 02 Ιούλιος 2015 00:00

Το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ έχει αναλάβει την υλοποίηση του συγχρηματοδοτούμενου από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους έργου με τίτλο «Δράσεις προσαρμογής επαγγελμάτων που εκπροσωπούνται από τη ΓΣΕΒΕΕ στα δεδομένα της οικονομικής κρίσης διαμέσου πιλοτικών σχεδίων τεχνικής κατάρτισης και συμβουλευτικής – υποστήριξης της πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων».

Στο πλαίσιο του έργου αυτού έχουν εκπονηθεί ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά σχέδια για 23 θεματικά αντικείμενα βασισμένα στα αντίστοιχα πιστοποιημένα επαγγελματικά περιγράμματα 18 επαγγελμάτων. Ειδικότερα, έχουν εκπονηθεί α) 23 Πλαίσια Προγράμματος (αναλυτικές προδιαγραφές του εκπαιδευτικού έργου) μέσω της μετατροπής του συνόλου ή μέρους των αντίστοιχων πιστοποιημένων επαγγελματικών περιγραμμάτων σε ενότητες μαθησιακών αποτελεσμάτων, β) αναλυτικά κείμενα ανάπτυξης του εκπαιδευτικού περιεχομένου (εγχειρίδια), γ) οδηγοί τεχνικής επαγγελματικής κατάρτισης για τους εκπαιδευτές και τους εκπαιδευόμενους, αποσκοπώντας στη διευκόλυνση και βελτίωση των εκπαιδευτικών δράσεων.

Στην βάση των παραπάνω εκπαιδευτικών υλικών και περιεχομένων, τα οποία είναι διαθέσιμα και μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (http://imegsevee.gr/publications/ekpaideutikouliko), έχουν υλοποιηθεί και συνεχίζουν να υλοποιούνται πανελλαδικά προγράμματα κατάρτισης, τα οποία βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης.

Το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, από το σύνολο των θεματικών αντικειμένων των προγραμμάτων κατάρτισης, έχει προβλέψει, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους κλαδικούς φορείς, τη συμμετοχή 2.400 περίπου καταρτισθέντων σε διαδικασίες πιστοποίησης προσόντων για τα ακόλουθα επτά:

A/A EΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ
1 Υδραυλικοί Γεωθερμία-ηλιοθερμία-τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας
2 Κλειθροποιοί Τεχνική κατάρτιση επαγγελματιών κλειθροποιών
3 Υπεύθυνοι Κυλικείων Κατάρτιση υπευθύνων σχολικών κυλικείων
4 Ψυκτικοί Διαχείριση ψυκτικών ουσιών θερμοκηπίου
5 Υαλοτεχνίτες Τεχνική κατάρτιση τεχνιτών υαλοπινάκων
6 Ταπητοκαθαριστές Σύγχρονες τεχνικές & ειδικές επεξεργασίες καθαρισμού ταπήτων & ταπετσαριών
7 Κατασκευαστές αλουμινίου-σιδήρου Νέες τεχνικές δοκιμών έργων αλουμινίου-σιδήρου

Από τα προαναφερόμενα αντικείμενα κατάρτισης – πιστοποίησης οι Ψυκτικοί πρόκειται να συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης που οργανώνονται από τις Περιφέρειες ενώ για τους Κλειθροποιούς με δεδομένο τον μέχρι σήμερα χαμηλό δείκτη συμμετοχής στο αντίστοιχο πρόγραμμα κατάρτισης δεν θα ακολουθήσει, σε αυτή τη φάση, διαδικασία πιστοποίησης προσόντων.

Σύμφωνα με το εγκεκριμένο τεχνικό δελτίο του έργου η συμμετοχή των ωφελουμένων σε εξετάσεις πιστοποίησης προσόντων θα πραγματοποιηθεί είτε μέσω του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων είτε μέσω εναλλακτικών πρακτικών πιστοποίησης (πχ φορείς πιστοποίησης διαπιστευμένοι από το ΕΣΥΔ).

Σε κάθε περίπτωση το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ έχει προϋπολογίσει και θα καταβάλει κατά μέγιστο το ποσό των 150 Ευρώ ανά ωφελούμενο (και επ’ ονόματι του) ως κόστος συμμετοχής στη διαδικασία πιστοποίησης προσόντων, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη οικονομική επιβάρυνση ή θεσμική υποχρέωση των ωφελουμένων.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον συντονιστή του προγράμματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ κ. Στάθη Κουρτίδη, Αριστοτέλους 46, ΤΚ 10433 Αθήνα, τηλ 210 8846852 (εσωτ. 315), email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. καθώς επίσης να επισκέπτονται τον ιστότοπο www.imegsevee.gr

Σχετικά αρχεία: