Αρχική Δελτία Τύπου ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ Διεθνές επιστημονικό συνέδριο του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και του ΙΝΕ ΓΣΕΕ με τίτλο «Διά Βίου Μάθηση, Επαγγελματική Κατάρτιση, Απασχόληση και Οικονομία. Νέα δεδομένα, νέες προτεραιότητες στις παρεμβάσεις των κοινωνικών εταίρων».
Διεθνές επιστημονικό συνέδριο του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και του ΙΝΕ ΓΣΕΕ με τίτλο «Διά Βίου Μάθηση, Επαγγελματική Κατάρτιση, Απασχόληση και Οικονομία. Νέα δεδομένα, νέες προτεραιότητες στις παρεμβάσεις των κοινωνικών εταίρων». PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 25 Νοέμβριος 2015 00:00

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων τη Δευτέρα 23 και την Τρίτη 24 Νοεμβρίου το διήμερο διεθνές επιστημονικό συνέδριο του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και του ΙΝΕ ΓΣΕΕ με τίτλο «Διά Βίου Μάθηση, Επαγγελματική Κατάρτιση, Απασχόληση και Οικονομία. Νέα δεδομένα, νέες προτεραιότητες στις παρεμβάσεις των κοινωνικών εταίρων».

Οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη συμβολή που μπορούν να έχουν η διά βίου μάθηση και η επαγγελματική κατάρτιση σε μια σειρά από ζητήματα όπως η οικονομική ανάπτυξη, η απασχόληση, η διαμόρφωση βιώσιμων κοινωνικών πολιτικών και η καινοτομία. Αντίστοιχα, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε και η ανάλυση επί μέρους πτυχών της εκπαίδευσης ενηλίκων, όπως η μαθητεία, το εθνικό πλαίσιο προσόντων, οι δεξιότητες, η πιστοποίηση και η ποιότητα στην εκπαίδευση. 

Στο συνέδριο συμμετείχαν με τοποθετήσεις τους καθηγητές από το χώρο του πανεπιστημίου τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού, καθώς και εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, των αρμοδίων υπουργείων και των φορέων που δραστηριοποιούνται στα σχετικά πεδία, ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι παρεμβάσεις από την πλευρά του ακροατηρίου, καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. 

Σημαντικό ρόλο στην ανάλυση και ανάδειξη των παραπάνω ζητημάτων είχε η πραγματοποίηση πάνελ συνομιλητών με τη συμμετοχή του προέδρου του ΕΟΠΠΕΠ κου Βασίλη Δαγδιλέλη, της πρόεδρο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ κας Αγγελικής Δημητρακοπούλου και της Διοικήτριας του ΟΑΕΔ κας Μαρίας Καραμεσίνη, οι οποίοι αναφέρθηκαν στον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που μπορούν να επιτελέσουν οι οργανισμοί που εκπροσωπούν.

Κοινή διαπίστωση που προέκυψε από την υλοποίηση του συνεδρίου ήταν η ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, σ’ ό,τι αφορά ζητήματα που σχετίζονται με την επαγγελματική εκπαίδευση και τη διά βίου μάθηση. 

Παράλληλα, μεταξύ των κύριων πορισμάτων που αναδείχθηκαν ήταν η αποτελεσματικότερη διαμόρφωση ενός πλαισίου διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, η στενότερη συνεργασία μεταξύ κοινωνικών εταίρων και κράτους, η διαμόρφωση ενός ξεκάθαρου πλαισίου κινήτρων για της συμμετοχή στη διά βίου μάθηση, αλλά και η αποτελεσματικότερη σύνδεσή της με την αγορά εργασίας.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν με παρεμβάσεις τους, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας κα Ράνια Αντωνοπούλου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος, καθώς και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς.