Αρχική Έρευνες Γνώμης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 Εισόδημα - Δαπάνες νοικοκυριών
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 Εισόδημα - Δαπάνες νοικοκυριών PDF Εκτύπωση E-mail

 

Περιεχόμενο

Η συγκεκριμένη έρευνα που παρουσιάζεται, εντάσσεται στις ειδικές και έκτακτες έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (συνεργασία με την εταιρία MARC AE). Έγινε σε δείγμα 601 αντιπροσωπευτικών νοικοκυριών του λεκανοπεδίου Αττικής το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Στόχος είναι η καταγραφή των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στο εισόδημα και τις δαπάνες των νοικοκυριών, καθώς και η αποτύπωση της στάσης των καταναλωτών στο ενδεχόμενο ενός ενιαίου Φ.Π.Α (18-19%) για όλα τα είδη.

1) Μεγάλη επιβάρυνση νοικοκυριών σε ενδεχόμενη επιβολή ΕΝΙΑΙΟΥ Φ.Π.Α. (18-19%) - Επιτακτική ανάγκη για μείωση συντελεστών Φ.Π.Α. {(το 90% των νοικοκυριών δεν δέχεται αύξηση στο Φ.Π.Α. ειδών πρώτης ανάγκης (13%), έστω και αν συνοδεύεται από μείωση του υψηλού συντελεστή (23%)}.

2) Νοικοκυριά στα όρια αποφυγής πληρωμών προς το δημόσιο, Δ.Ε.Κ.Ο. δάνεια κ.λ.π, λόγω αδυναμίας (το 64,2% των νοικοκυριών κάνει ήδη περικοπές για να μπορέσει να ανταπεξέλθει, ενώ το 13,5% δεν διαθέτει το απαραίτητο εισόδημα, ούτε για την κάλυψη των βασικών αναγκών).

3) Κλίμα απαισιοδοξίας που επικρατεί στα ελληνικά νοικοκυριά – Αρνητικές προβλέψεις για περαιτέρω συρρίκνωση εισοδημάτων (το 74,9% των νοικοκυριών αναμένει νέα μείωση εισοδημάτων εντός του 2012).

4) Δραματικές περικοπές στην κατανάλωση μετά από την οριζόντια μείωση εισοδημάτων – Αλυσιδωτές αντιδράσεις στο σύνολο της οικονομίας (το 76% των νοικοκυριών με εισοδήματα έως 1000€, έχει κάνει περικοπές στις δαπάνες ειδών διατροφής, ενώ το 91,1% αυτών, περιόρισε τις δαπάνες για ένδυση – υπόδηση).

5) Επαγγελματικοί κλάδοι που επλήγησαν περισσότερο από τα περιοριστικά μέτρα (το 68,4% των νοικοκυριών έχει κάνει περικοπές στη κατανάλωση ειδών διατροφής σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ σχεδόν το 93,1%, έχει περιορίσει τη δαπάνη σε είδη ένδυσης – υπόδησης).

6) Μεγάλη αύξηση της δυσπιστίας των νοικοκυριών στα πιστωτικά ιδρύματα (μόλις το 3,7% των νοικοκυριών απευθύνθηκε σε τραπεζικό δανεισμό). Μεγάλες επιπτώσεις στις τράπεζες από την απόσυρση καταθέσεων για κάλυψη βασικών αναγκών και λόγω της μεγάλης κινδυνολογίας.

Η νέα έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, αποτυπώνει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο εισόδημα και τις δαπάνες των νοικοκυριών. Παράλληλα, η έρευνα καταγράφει και τη στάση των καταναλωτών, στο ενδεχόμενο ενός ενιαίου Φ.Π.Α. (18-19%). Τα αποτελέσματα της έρευνας τεκμηριώνουν για άλλη μια φορά τις θέσεις της ΓΣΕΒΕΕ όσο αφορά τις συνέπειες της περιοριστικής πολιτικής που εφαρμόζεται, και που προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις στη παραγωγή, τη κατανάλωση και την απασχόληση.

 
Συντάκτης

Γραφείο Τεκμηρίωσης ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

MARC AE

 
Επισυναπτόμενο

Επισυναπτόμενα
Μέγεθος ΑρχείουΜέγεθος ΑρχείουΤελευταία Τροποποίηση
Download this file (ereuna_eisodima_12_11.pdf)Κείμενο έρευνας597 Kb01/12/12 17:04
Download this file (Δ. Τ. ΕΡΕΥΝΑ ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ - «ΕΙΣΟΔΗΜΑ – ΔΑΠΑΝΕΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ».doc)Δελτίο Τύπου751 Kb02/23/12 14:04