Αρχική Έρευνες Γνώμης ΙΟΥΛΙΟΣ 2012 - Τάσεις οικονομικού κλίματος
ΙΟΥΛΙΟΣ 2012 - Τάσεις οικονομικού κλίματος PDF Εκτύπωση E-mail

Περιεχόμενο

Η έρευνα που παρουσιάζεται είναι η δεύτερη για το 2012 και η όγδοη κατά σειρά που διεξάγει το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρία MARC AE σε εξαμηνιαία βάση από τον Μάιο του 2009. Έγινε σε πανελλαδικό δείγμα 1.200 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (0-49 άτομα προσωπικό), στο διάστημα 3 έως 11 Ιουλίου 2012 και έχει ως βασικό στόχο τηναποτύπωση του οικονομικού κλίματος στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, στους κλάδους της μεταποίησης, τουεμπορίου και των υπηρεσιώνπου αποτελούν το 99,6% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα (στοιχεία Ευρ. Επιτροπής).

Τα ευρήματα αυτής της έρευνας μπορούν να συγκριθούν με τα αντίστοιχα των προηγούμενων ερευνών (Φεβρουάριος 2010 – Ιανουάριος 2012). Οι έρευνες αυτές ξεκίνησαν τον Μάιο του 2009 και επαναλαμβάνονται πλέον σε εξαμηνιαία βάση ενώ αποτελούν το μοναδικό εργαλείο, σε πανελλαδικό επίπεδο, για την καταγραφή της κατάστασης και της πορείας του μεγαλύτερου τμήματος της πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα.

Οι εκτιμήσεις της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ όσον αφορά τη συρρίκνωση της απασχόλησης, επιβεβαιώθηκαν και από τις έρευνες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η εικόνα που έχουμε επιβεβαιώνει και τις αντίστοιχες, δυσοίωνες εκτιμήσεις μας για τη διακοπή λειτουργίας σημαντικού αριθμού επιχειρήσεων.

Όπως και στις προηγούμενες έρευνες, έτσι και τώρα, επιχειρείται μια σαφής καταγραφή των τάσεων του οικονομικού κλίματος καθώς και η παρακολούθηση των βασικών δεικτών λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων κατά το 1ο εξάμηνο του 2012, ενώ παράλληλα προχωρά και σε πρόβλεψη για το 2ο εξάμηνο του 2012. Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι οι δείκτες του οικονομικού κλίματοςβρίσκονται στο χειρότερο σημείο από τότε που ξεκίνησαν οι έρευνες (Μάιος 2009).

Αξίζει να τονιστεί ότι για πρώτη φορά στην παρούσα έρευνα, εκτός από την κατηγοριοποίηση κατά κλάδο, αριθμό εργαζομένων, κύκλο εργασιών και γεωγραφική περιοχή, εισάγεται και η κατάταξη των επιχειρήσεων σε σχέση με τα έτη λειτουργίας.

 
Συντάκτης

Γραφείο Τεκμηρίωσης ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

MARC ΑΕ

 
Επισυναπτόμενα

Επισυναπτόμενα
Μέγεθος ΑρχείουΜέγεθος ΑρχείουΤελευταία Τροποποίηση
Download this file (parousiasi_ioulios2012 .pdf)Κείμενο έρευνας2860 Kb07/25/12 14:10
Download this file (dt_ioulios2012.doc)Δελτίο Τύπου1618 Kb09/24/12 14:56

 
English Version

Download: